فیپا الکترونیکی

فیپا چیست؟

 فیپا
فهرست نویسی پیش از انتشار (فیپا) عبارت است از فهرست نویسی توصیفی و تحلیلی کتاب پیش از انتشار و درج آن در صفحه حقوقی یا صفحه شناسنامه همان کتاب. در فیپا به جزئیاتی مربوط به یک اثر مثل نویسنده، عنوان، ناشر، محل نشر، ویرایش ، فروست ، تعداد جلد ها، پیوست ها، بها، مترجم ، تصویرپرداز و موارد مشابه می پردازد که این اطلاعات را اطلاعات کتاب شناختی می گویند.

 

فیپا کتابخانه ملی
فیپا کتابخانه ملی

فواید فیپا

__    تسریع امر اشاعه اطلاعات
__    تسهیل در ایجاد شبکه های اطلاعاتی
__    افزایش سرعت بازیابی منابع در کتابخانه ها
__    اطمینان از صحت و درستی کار
__    صرفه جویی در بودجه

__    یکدستی و هماهنگی فهرست نویسی

__    تسهیل امر فهرست نویسی
__    جلوگیری از انجام کار تکرار
__    افزایش سرعت گردش اطلاعات
فیپا برای هر اثر چاپی که به منظور ارائه به عموم انتشار می یابد و بیش از ۲۵ صفحه دارد  و کتاب محسوب می شود صادر می شود ( نشریات و ادواری ها کتاب به حساب نمی آیند.)

تفاوت فیپا و فاپا

فیپا فهرست‌نویسی توصیفی و تحلیلی بوده که پیش از انتشار کتاب ارائه می‌شود. با استفاده از فیپا هزینه کاهش پیدا کرده و اطلاعات آن در پایگاه اطلاعاتی یکدست خواهد شد. به علاوه سرعت انتشار آن در شبکه ملی افزایش یافته و در شبکه‌های بین‌المللی نیز قرار می‌گیرد.

فاپا نیز به اختصار نویسی پس از انتشار گفته می‌شود. این روند فهرست‌نویسی فرآیندی بوده که مشخصات ظاهری و محتوایی کتاب در آن لحاظ می‌گردد. هدف از فاپا تهیه فهرستی برای ارزیابی کتاب بوده که از فعالیت‌های مهم کتاب‌داران محسوب می‌شود.

درصورت عدم ارسال کتاب از سوی ناشران جهت دریافت فیپا، در مراحل بعد مورد بررسی قرار می‌گیرد. در مراحل بعد فهرست‌نویسی به صورت کامل انجام شده و عبارت فاپا در کاربرگ آن قید می‌شود. این کار به نشانه دریافت کتاب به صورت حضوری و فهرست‌نویسی پس از انتشار آن صورت می‌گیرد.

فهرست‌نویسی فیپا نیز به همین معنا بوده و اطلاعات کتاب را به صورت توصیفی و تحلیلی ارائه می‌کند. درج اطلاعات کتاب در این صفحه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. با استفاده از این فهرست به اطلاعاتی در مورد کتاب پی خواهید برد.

مراحل دریافت فیپا

در گذشته قبل از درخواست برای مجوز کتاب باید در سایت کتابخانه ملی به آدرس http://opac.nlai.ir درخواست فیپا انجام می گرفت و بعد از اخذ فیپا برای دریافت مجوز اقدام می شد.
ولی امروزه این امر به صورت یکپارچه صورت می گیرد و تمامی اطلاعات مربوط به ثبت اطلاعات کتاب و نویسنده درسامانه مجوز کتاب بصورت یکپارچه انجام می گیرد.
برهمین اساس از این پس همه فعالیت‌ها و خدمات مربوط به حوزه نشر و درخواست صدور فیپا فقط از طریق سامانه مذکور به نشانی http://ketab.samandehi.ir انجام می‌شود.
  • مهم: در موارد زیر کتاب نیاز به فهرست نویسی مجدد دارد:
  • تغییر عنوان کتاب
  • تغییر نام ناشر
  • تغییر نام مترجم
  • تغیرر در تعداد صفحات ( کم یا اضافه شود )
  • تغییر در قطع و اندازه کتاب
  • تغییر در سلسله انتشارات و فروست

مواردی که باعث تاخیر در اخذ فیپا می شود

گاهی ممکن است در شرایطی خاص، صدور مجوز فیپا با مشکل مواجه شود. در ادامه فهرستی از مهمترین اشکالاتی که ممکن موجب نقص در پرونده و عدم صدرو مجوز فیپا شود را بررسی می‌کنیم.

  • گاهی محتوای کتاب نیاز به جستجو و بررسی بیشتر از منابع و یا اخذ مشورت از متخصصین دارد.
  • اطلاعات ارسال شده توسط ناشر ناقص بوده یا صحت ندارد.
  • در زمان‌های خاصی درخواست فیپا بسیار زمان بر می‌شود، مانند برگزاری نمایشگاه کتاب،بازگشایی مدارس و یا آخر سال

 

 برای آشنایی بیشتر شما با انواع ناشر به تعریف زیر توجه کنید:
ناشر حقوقی: به مراکز حقوقی که مجوز انتشاراتی داشته باشد یا پس از مراجعه به خانه کتاب شابک دریافت نموده اند، ناشر حقوقی گفته می شود.
ناشر حقیقی: اشخاصی حقیقی که پس از مراجعه به خانه کتاب ، شابک دریافت نموده اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X
Add to cart